Ann en Wim maken hun groenten- en fruithandel volledig ... groen: “Elektrische bestelwagens vervangen huidig wagenpark”

Groenten- en fruithandel Ann en Wim Tanghe wordt nu écht groen. Met de aankoop van acht elektrische bestelwagens en een reeks zonnepanelen draait het bedrijf haast volledig op groene stroom. Voor bewatering wordt zelfs regenwater gebruikt. De oude bestelwagens worden straks verkocht. “Een serieuze investering waar we over een paar jaar de vruchten van zullen plukken”, zegt Wim.

Het familiebedrijf bestaat al sinds 1920 en verhuisde recent na een halve eeuw naar het nieuwe bedrijvenpark Tintersweghe, waar de nadruk vooral wordt gelegd op het milieubewuste. Daarom voorzien Ann en Wim maar liefst acht elektrische bestelwagens die het huidige wagenpark zullen vervangen.

Het eerste exemplaar werd al geleverd en wordt gebruikt om klanten te voorzien van lekkers, de andere camionetten volgen druppelsgewijs. “We vinden het belangrijk om milieubewust te zijn. Dat moet tegenwoordig”, legt Wim uit. “Ons bedrijf draait bijna volledig op groene stroom dankzij onze zonnepanelen. Dat was een fikse investering, maar over een aantal jaar zullen we daar de vruchten van plukken.”

Slimme laadstations

De aankoop van de bestelwagens is dus de volgende stap. Maar ook daarnaast worden nog groene investeringen gedaan. “Na het bouwverlof worden slimme laadstations van CenEnergy geïnstalleerd. De laadstations houden rekening met de energie die geleverd wordt door de zonnepanelen, en met het totale verbruik van de onderneming. Zo lopen we nooit het gevaar dat zekeringen overbelast worden als de wagens opladen en bijvoorbeeld de koelinstallatie draait”, legt Wim uit.

En de oude bestelwagens die op benzine draaien? Die worden gewoon verkocht. “Per bestelwagen zit ik makkelijk aan 500 euro benzine per maand. Ook de onderhoudsbeurten kosten een bom geld. Als je dat allemaal optelt, kom je toch aan een serieuze som. Vandaar deze keuze”, zegt Wim.

Biologische groenten

Ten slotte wordt het groene karakter ook doorgetrokken naar de klant, zélfs tot in de fruitmanden. “Naast groene stroom hebben we nu ook pas in samenwerking met Belorta en Reo een volledig nieuw gamma van biologische groenten en fruit dat wekelijks besteld kan worden”, geeft Wim nog mee. “Ook bezoekers zullen gebruik kunnen maken van de laadstations. Zo dragen we ons steentje bij aan het milieu door het leveren van groene stroom voor de loods, eigen wagens en voor onze klanten.”