Elektrisch rijden

De elektrische auto is in opmars! Door de voortdurend nieuwe technologische ontwikkelingen wordt de elektrische auto steeds aantrekkelijker. De 'groenste' wagen is de wagen die het best is voor het klimaat (geen CO₂-uitstoot) en de luchtkwaliteit (fijnstof, ozonvorming,...) EN die de minste geluidshinder veroorzaakt.

Maar vandaag is het meer dan een ecologische keuze. Elektrische voertuigen hebben vandaag geen futuristische look meer en zijn beschikbaar in fantastische designs, die niet alleen prachtig zijn voor het oog, maar daarnaast ook tal van voordelen bieden. De voordelen reiken dus vandaag al veel verder dan louter binnen de ecologische sfeer. Ook op financieel, praktisch en technisch vlak zijn er veel voordelen verbonden aan elektrisch rijden.

 

Elektrisch of Hybride?

Het marktaandeel van elektrische auto's neemt sterk toe en we zijn er steeds meer van overtuigd dat onze volgende auto een elektrische moet zijn.

Maar ben je voldoende geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden? En wat is precies het verschil tussen een elektrische auto en de hybride en plug-in hybride varianten?

PARALLELE HYBRIDE

De parallel hybride auto wordt aangedreven door een combinatie van een elektrische en een benzinemotor. Tijdens het accelereren en bij snelheden tot 25 km/u wordt alleen de elektromotor gebruikt - deze hybride is daarom ideaal in de stad. Wanneer de snelheid toeneemt, wordt de benzinemotor ingeschakeld. De elektromotor wordt tijdens het rijden opgeladen.

 • Opladen tijdens het rijden
 • Laag bereik elektrisch rijden
 • Niet fiscaal aantrekkelijk
 • -  Zeer beperkte positieve bijdrage milieu
 • Tanken bij tankstation  

PLUG-IN HYBRIDE

Een plug-in hybride, of PHEV, heeft een benzinemotor en een batterij, net als een hybride voertuig. De batterij kan thuis of onderweg aan een laadpaal opgeladen worden. Plug-in hybrides hebben een veel groter bereik dan parallel hybride auto's.

 • Batterij & benzine
 • Opladen @home, @het kantoor en in het openbaar
 • +  Rijbereik OK
 • Luchtverontreiniging bij rijden op fossiele brandstof
 • -  Hogere belastingen in de (nabije) toekomst
 • -  Hoger onderhoud dan EV  

100% ELEKTRISCH

Een volledig elektrisch voertuig wordt aangedreven door een grote accu gekoppeld aan ten minste één elektromotor. Geen benzine, gas of diesel in de buurt? Geen probleem! Volledig elektrische auto's komen steeds vaker voor en worden steeds betaalbaarder, dankzij belangrijke innovaties.

 • +  Zero-emissie
 • Beste fiscale & ecologische keuze
 • +  Langste rijbereik
 • Opladen @home, @het kantoor en in het openbaar
 • Iets hogere initiële kosten
 • Afhankelijkheid van de laadinfrastructuurMeer overtuiging nodig?

Bekijk onze oplossingen!

Meer infoFinancieel

Elektriciteit is goedkoper dan benzine, LPG en diesel

In het algemeen is thuis opladen 50% goedkoper dan rijden op brandstof. Als je vaak gebruik maakt van een openbare lader, is dit verschil iets kleiner.

De mogelijkheid om op zelf opgewekte energie te rijden

Heb je zonnepanelen of overweeg je zonnepanelen op uw dak te plaatsen? Je kan deze energie ook gebruiken om je auto op te laden!

Fiscaal voordeel

Sinds 1 januari 2020 bedraagt de aftrekbaarheid van elektrische bedrijfswagens 100%.

 Ecologisch

Elektrisch rijden is beter voor het milieu. Elektrische auto's produceren geen stikstofoxiden en fijnstof en stoten zowel tijdens de productie als tijdens het rijden minder CO2 uit. Als je ze ook nog eens oplaadt met (zelf opgewekte) groene stroom, verdubbel je je bijdrage aan een gezondere planeet.

Bovendien vermijd je geluidsoverlast bij het rijden met een elektrische auto.

 Technisch

Elektrische auto's zijn veel onderhoudsvriendelijker. Een gemiddelde benzine auto heeft meer dan 200 draaiende (slijtagegevoelige) onderdelen. Een elektrische auto heeft slechts 7 draaiende onderdelen.

Dit betekent dat een elektrische auto veel minder gevoelig is voor slijtage en minder onderhoud nodig heeft.

Een elektrische auto heeft ook geen periodieke vervanging van de olie of oliefilter nodig.

Uiteraard heb je zonder olie, fossiele brandstof en een uitlaat ook geen geuren of uitlaatgassen meer.

 Praktisch

Geen tijdverlies! Je kan je auto thuis opladen terwijl je geniet van tijd met je gezin, op kantoor terwijl je je werk doet of in het openbaar terwijl je boodschappen doet.

Elektrische auto's hebben een sterke elektrische aandrijving, geen versnellingen en de snelheid/respons van elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat je altijd snel van de verkeerslichten wegrijdt, zonder te hoeven schakelen!