Belfius wordt hoofdaandeelhouder in CenEnergy, een beloftevolle Belgische scale-up

Belfius en CenEnergy slaan de handen in elkaar om Belgische ondernemingen, publieke instellingen en in de toekomst ook particulieren een duurzame en complete oplaadinfrastructuur voor voertuigen aan te bieden

Na enkele jaren van commerciële samenwerking neemt Belfius een meerderheids-participatie in CenEnergy. Met dit strategisch partnership wil Belfius resoluut verder inzetten op een duurzame mobiliteit. En gedreven vanuit haar ESG-ambities om in het bijzonder de CO2-uitstoot in ons land drastisch te verminderen en haar klanten uit te rusten met een duurzame en complete oplaadinfrastructuur.

Het afgelopen jaar is de vraag vanuit bedrijven naar laadoplossingen en daarmee gepaard gaand advies exponentieel gestegen. Aangezien vanaf 2026 enkel zero-emissie bedrijfswagens nog fiscaal aftrekbaar zullen zijn, zetten bedrijven massaal in op een transitie naar groenere wagenparken. Ook particulieren zullen in de toekomst nood hebben aan performante laadoplossingen aangezien de autoconstructeurs massaal zullen overschakelen naar de productie van elektrische voertuigen. Dit alles kadert in de bindende EU-emissiedoelstelling die bepaalt dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen minstens 55% lager moet zijn.

In deze context van zero-emissie transitie, hebben werkgevers en werknemers nood aan complete en slimme laadoplossingen met bijzondere aandacht voor veiligheid, ontzorging en optimaal energiebeheer. Op dat gebied vullen CenEnergy en Belfius elkaar perfect aan.

Dit strategisch partnership werd bekrachtigd door een meerderheidsparticipatie van Belfius in het kapitaal van CenEnergy, waarbij de oprichter Alex Geurts (via Cenim), Ginion Group en Jan Verbruggen, Managing Partner van CenEnergy, aanwezig blijven als minderheidsaandeelhouders.

Gumption nam de beslissing om uit CenEnergy te vertrekken vanuit haar incubator strategie om jonge bedrijven te helpen ontwikkelen, ook op digitaal vlak, en deze bedrijven klaar te maken om nieuwe strategische stappen te zetten.

Jan Verbruggen, Managing Partner van CenEnergy: “Als Belgische fabrikant van intelligente laadtoestellen onderscheidt CenEnergy zich in gecombineerde expertise in e-mobiliteit en IT. CenEnergy beheert de gehele keten, van concept tot productie, nazorg en energiemanagement. Daardoor zijn we in staat om projecten van A tot Z uit te voeren. CenEnergy combineert innovatieve, best-in-class laadinfrastructuur met een software-platform voor optimaal beheer, ontworpen om organisaties door de e-mobility-transformatie te loodsen. Daar streven we naar de meest interessante operationele-, technische- en financiële oplossing voor de klant, onafhankelijk van elke energieleverancier. Na enkele jaren van commerciële samenwerking met Belfius Bank en Belfius Auto Lease, zijn we zeer verheugd om nu deel uit te maken van de groep Belfius. Met dit strategische partnership bevestigen Belfius en CenEnergy hun ambities om innovatieve, kwalitatieve oplossingen naar de markt te brengen. Onze doelstelling is de hoogste klanten-tevredenheid te behalen en klanten te ondersteunen inzake duurzame mobiliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Dirk Gyselinck, Executive Director Wealth, Enterprises & Public van Belfius Bank: “Dat wij ons bij Belfius 100% inzetten voor milieu en maatschappij, dat is geen geheim. Precies daarom stapten we eerder al in Cyclis Bike Lease en multi-mobiliteitaanbieder Skipr. Vandaag zetten we een gloednieuwe stap met de participatie in CenEnergy. Samen met deze Belgische scale-up kunnen we complete en slimme laadoplossingen aanbieden aan ondernemingen en hun werknemers, publieke instellingen en in de toekomst ook aan particulieren. Op die manier helpen we bedrijven hun ESG-ambities realiseren met oplossingen en begeleiding, in samenwerking met de expertise van onze partners. Bovendien boeken we hierdoor zelf ook vooruitgang met onze eigen duurzaamheids-doelstellingen.”

Bart Embrechts, Managing Partner van Gumption: “Het traject dat wij samen met CenEnergy aflegden, illustreert mooi hoe Gumption graag werkt. Wij spotten trends en investeren in beloftevolle ondernemingen. Wij helpen hen om succesvol te worden door innovatie en transformatie van hun bedrijfsvoering. De e-mobilitymarkt blijven wij uiteraard volgen vanuit een datagedreven visie. CenEnergy en Belfius blijven hierin voor ons betrouwbare en krachtige businesspartners.”

Wat u moet weten over de AFIR wetgeving
Vanaf 13 april 2024 treedt een nieuwe Europese regelgeving in werking. De Alternative Fuels Infrastructure Regulation, kortweg AFIR, moet het opladen aan alle nieuwe openbare oplaadpunten een stuk prijstransparanter maken met weergave van de prijs per kWh alsook andere betaalmogelijkheden mogelijk maken zoals een bankkaart of een QR code, naast de gebruikelijke laadpas.